Politieke keuzes raken je omgeving; laat je stem dus horen

Op vrijdag 13 oktober gaan we weer in gesprek met inwoners en ondernemers in het GB Dorpscafé. De hoofdvraag is heel duidelijk: bij welke onderwerpen is politieke aandacht veel meer gewenst of zelfs noodzakelijk?

Waar lopen inwoners keer op keer tegenaan en wanneer voelen ondernemers zich niet gehoord? Hebben inwoners invloed op de plannenmakers van de gemeente? Maken we voldoende gebruik van elkaars kennis en expertise of werken we juist volledig langs elkaar heen? En welke rol ligt er dus voor de lokale politiek? Al deze vragen komen zeker aan bod in dit Dorpscafé.

Kennis en ervaring uit dorpen gebruiken

Om het gesprek op gang te helpen nodigt GemeenteBelangen stamgasten uit die in het Dorpscafé hun verhalen en ervaringen delen. Rode draad: laat je stem horen aan de politiek.

Stamgast Frans van Daal namens Dorpsbelang Wolfheze wil laten horen hoe je als belangengroep jarenlang moet knokken om je wensen op de politieke agenda te krijgen en een resultaat te boeken; “waar een klein dorp groot in kan zijn”. Denk aan het aanpakken van de onveilige spoorwegovergang in Wolfheze, het behouden van een buurthuis of gymzaal of het opknappen van een fietspad.

Specialist op het gebied van retail en internetmarketing, hoogleraar Cor Molenaar, zal aangeven wat een gemeentelijke visie betekent voor ondernemers, inwoners en de leefbaarheid van een dorp. Gaat bijvoorbeeld een verplaatsing van supermarkten in Oosterbeek of een ondergrondse garage met betaald parkeren het centrum van Oosterbeek nu wel of niet versterken? Zijn boodschap aan ondernemers is in ieder geval helder: “zonder toegevoegde waarde verdwijn je. Mét heb je een toekomst”.

Stamgast Wilfried ter Woerds van Oranjevereniging Oosterbeek deelt zijn ervaringen rondom het organiseren van evenementen.Waar loop je als vereniging tegenaan en wordt je stem als vrijwilliger voldoende gehoord? Op welke manier kan de overheid nog wel ondersteunen en speelt de politiek daarbij een rol?

De stamgasten worden gecompleteerd met enkele enthousiaste Renkumers die over het succesvolle initiatief Renkum Leeft komen vertellen. Wat is hun kracht?  Deze gedreven inwoners hebben ruime ervaring met organiseren, informeren, verbinden en activeren. En dat alles onder het motto: “Een leuk dorp maak je toch samen!”

De stem van Renkum: kijk, luister en praat mee

GemeenteBelangen vindt het belangrijk om te weten hoe de inwoners van onze zes dorpen over verschillende thema’s denken. Het GB Dorpscafé is nadrukkelijk niet een lezing in een zaal met toehoorders,  maar juist een levendig gesprek in de gezellige sfeer van een café met dorpspraat die er toe doet.

Fractievoorzitter Daniëlle van Bentem: “het Dorpscafé is een lekker informeel concept waardoor er makkelijker met elkaar wordt gesproken. We moeten veel meer gebruik maken van de kennis die in onze dorpen zit. Daarom trekken we met Team GB letterlijk de dorpen in en luisteren naar ‘de stem van Renkum’. Andersom wil ik ook inwoners oproepen om vaker dan eens in de vier jaar hun stem te laten horen.”

Door het combineren van kennis en ervaringen kan je sneller en beter ideeën uitwisselen en nieuwe mogelijkheden ontdekken om aan een prettigere leefomgeving te werken.

Daniëlle van Bentem: “Dit levert waardevolle informatie op die we als politieke partij meenemen. Voor Team GB is het directe contact met inwoners, verenigingen en ondernemers onontbeerlijk om te weten wat  er leeft en welke behoeftes er zijn.”

GemeenteBelangen nodigt inwoners uit om vrijdag 13 oktober hun stem te laten horen en mee te komen praten in ontmoetingscentrum De Kreek, Weverstraat 24 te Oosterbeek. Vanaf 19.45 uur gaat GB Dorpscafé open. Het thema wordt besproken van 20.00 tot 22.00 uur. Via de site www.gbdorpscafe.nl is dit initiatief ook te volgen.